Prvi srednjeveški strip.

Objavljeno torek, maj 8th, 2012 ob 13:44

Pozdravljeni!

Nekoč, na začetku 11. stoletja, je v tem delu Francije živel fant, ki so ga klicali Guillaume le Bâtard (Viljem Pankrt). V zgodovino se je ta fant zapisal kot Guillaume le Conquérant (Viljem Osvajalec). Veste zakaj? Zgodba gre takole …

Viljem je bratranec starega angleškega kralja Edward the Confessor (Edvard Spoznavalec). Ta nima otrok in zato za svojega naslednika izbere Viljema. V Francijo (takrat je bilo to normansko kraljestvo) pošlje Harolda, grofa Wessexa, ki naj bi Viljemu prenesel sporočilo. Harold opravi, kar mu je bilo naročeno, priseže na najpomembnejše normanske relikvije in se vrne domov. A kralj je medtem že izdahnil in Harold, nebodilgaen, okrona za angleškega kralja sebe in tako prelomi obljubo. Viljem mu tega ne more odpustit, zato se poda na osvajalski pohod proti britanskemu otočju. Jeseni leta 1066 se enodnevna bitka pri Hastingsu obrne v Viljemovo prid. Harold umre in Viljem postane angleški kralj.

Ta zgodba nam je tako dobro poznana med drugim tudi zaradi tapiserije, ki biva v francoskem mestecu Bayeux. La Tapisserie de Bayeux je skoraj 70 m dolga in približno pol metra široka tapiserija iz 11. stoletja, ki v 58 prizorih polnih barvnih sličic (resnično je to prvi srednjeveški strip) pripoveduje zgodbo normanske osvojitve Anglije tistega davnega leta 1066. Izvezenih je več kot 600 ljudi, 200 konj, 40 ladij in na stotine živali in mitičnih figur. Poleg Viljemove zgodbe nam tapiserija razodeva tudi podrobnosti srednjeveškega vsakdana, takratno modo, vojaško opravo, običaje in mite.
Razstavljena je res mojstrsko! Zatemnjena usločena soba, tapiserija primerno osvetljena, audio-guide (vključen v ceno vstopnine) pa obiskovalcu lepo po vrsti pripoveduje njeno zgodbo. Ogledaš si lahko še film in razstavo, v kateri sem, če nič drugega, izvedela dve zanimivi podrobnosti iz življenja tapiserije: T. je najprej bivala v katedrali v Bayeuxu, ki je dvakrat pogorela, a T. ni bilo nič; med francosko revolucijo so jo uporabili za zaščito orožja med transportom!, a T. še vedno ni bilo nič. Če ni to ena trdoživa tapiserija!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!