So cheesy!

Objavljeno sreda, maj 9th, 2012 ob 17:52

Pozdravljeni!

Neki moder Francoz je nekoč dejal: »Obrok brez sira je kakor lepa ženska brez enega očesa.«

Ena izmed ikon Francije je nedvomno sir. V Normandiji, v mestecih malo južno od mesta Honfleur na in ob cesti D579, so doma najbolj smrdeča imena francoskih sirov. Tu dajejo krave mleko za Pont l’Évêque, tu zori Livarot, predvsem pa je tu vasica, kjer je že davnega leta 1790 (med francosko revolucijo) mlada kmetica Marie Harel naredila prvi kos zdaj tako slavnega Camemberta. Sto let kasneje je ta bolj ali manj smrdljivi sir dobil obleko – okroglo leseno škatlico z etiketo. To je ustvaril Monsieur Ridel, da bi zaščitil sir pred poškodbami, ki bi ga lahko doletele med transportom. Sčasoma je postala prav ta embalaža pomemben del camembertove podobe in izkoriščali so jo za promocijske namene, za turizem, propagando in obeležitev zgodovinsko pomembnih dogodkov.

Camembert, ta sir iz nepasteriziranega kravjega mleka, ki ga prekriva tanka plast užitne bele plesni, je simbol francoske gastronomije in prefinjenosti. Znala ga je ceniti tudi pariška smetana tistega časa in Napoleonu je bil celo tako zelo všeč, da je postal košček camemberta obvezni del vsakega obroka v palači Tuilleries v Parizu. Zanimivo je tudi to, da so vojaki med prvo svetovno kot del obroka dobili prav camembert … Ni slabo, kaj?

La maison du Camembert je muzej, v katerem je predstavljena zgodovina tega najbolj francoskega sira. Nahaja se v vasi Camembert, ki je sestavljena iz ne več kot pet hiš – od tega je ena muzej in druga turistični center. Če je hiš tu res bolj malo, je pa zato toliko več krav. V Franciji je kar 20 500 000 krav! To je ena na tri prebivalce! Od tega jih je 4 500 000 mlekaric. Mu! Ni čudno, da so se Francozi podali v svet sira – kam bi sicer s toliko mleka?! Za camembert dajo mleko t.i. »krave očalarke«, rjavo-bele krave z lisami okrog oči (od tod ime). Bravo mukice!

Najboljši del muzeja je bila za naju degustacija. Itak. V turističnem centru so nama postregli s tremi različnimi vrstami camemberta, od katerih sva seveda potem kupila najbolj smrdljivega – je bil pač najbolj okusen! In zdaj se ne upava več odpret hladilnika … Smrdi po umazanih nogavicah. Ampak naj mu bo. Res je presneto dober!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!