Kamen na kamen palača.

Objavljeno petek, maj 18th, 2012 ob 16:15

Pozdravljeni!

V prenekaterem plezališču v gozdu Fontainebleau sva zdaj že šesti dan in tu bova še nadaljnjih osem. Lepo je, še vedno! Tisti, ki Font poznate, boste vedeli o čem govorim. Tisti, ki ne … kaj naj rečem … ne veste kaj zamujate! :)

Kljub gnili formi in pretoplemu, četudi ne najlepšemu, vremenu je Roku uspelo premagat en 8a! Fontovci mu pravijo Les beaux quartiers in Rok ga je splezal tako hitro in brez napora, da potem uspeha še vesel ni bil zares. Dedci … Poskušal je še Fatamorgano 8a+, ki je zaradi dojenčkaste kože, mlahavih mišic in prevročega sonca, ni uspel preplezat. Se pa lahko zato danes pohvali s Surprise 7b+.
Novica je še ena, za mnoge bolj presenetljiva, če ne celo pretresljiva: tudi jaz sem končno poskusila plezat in, kljub novim dimenzijam švohote, ki sem jih odkrila, nisem bila čisto zanič! :)

Sicer sva bila v teh zadnjih nekaj dneh na dveh izletih: v Parizu (ta si zasluži svojo objavo) in na srednjeveškem gradbišču Le Chantier médiéval de Guédelon. Slednji je bilo noro doživetje! Leta 1997 se je tim navdušencev spravil k realizaciji enega najbolj zanimivih projektov: zgraditi grad iz 13. stoletja z izključno srednjeveškim materialom, napravami in tehniko, skratka s sredstvi, ki so bila na voljo v 13. stoletju. Moderne so le zaščitne čelade in očala – napredka nekaterih stvari le ni za zanemarit. Rezultat je neverjeten. Skozi nekakšen skedenj, v katerem sta trgovinica s spominki in turistična pisarna, vstopiš v popolnoma drug svet. Tu je vse leseno in kameno, krešejo se iskre, tli ogenj, pletejo se vrvi, volna, košare, dela se ploščice, kleše kamne za zidake … vse brez elektrike in elektronskih naprav! Enkratno! Da je vtis še pristnejši so vsi udeleženci oblečeni v srednjeveška oblačila, svoja dela opravljajo v lesenih kočah in družbo jim delajo ovce, shirane krave in po blatu brskajoči pujsi. Aaaah, ti pujsi … V srednjem veku so bili pujsi domače živali tako, kakor so danes mačke in psi. Živeli so z ljudmi in jih celo obvarovali pred volkovi, ki so jih menda neusmiljeno preganjali, ko so si drznili približati vasi. Poleg vsega pa ga ni korenjaka, ki ostane vpričo njih resen. Super pujsi! :) Skratka … Zdaj ima grad že gradu podobno obliko, še zdaleč pa ni končan. Trajalo bo vsaj še do leta 2025. Najina želja je takrat prit še enkrat, da vidiva končni rezultat. So pa ti mojstri tako navdušeni nad svojim projektom, da se pogovarjajo še o gradnji vasi in cerkve iz 15. stoletja. Super! Le naj se lotijo, midva se bova sigurno še vrnila!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!