BLEAU – FONT – FONTAINEBLEAU.

Objavljeno nedelja, maj 27th, 2012 ob 13:27

Pozdravljeni!

Fontainebleau je mesto, ki ga nekateri poznajo po Napoleonovi palači – njegovi poletni rezidenci. Nas Napoleon tu ne zanima. Za nas Fontainebleau ni mesto, ampak je Font (za druge narode očitno Bleau), gozd, ki je plezalska meka, je najstarejše balvansko plezališče in najbolj poznano na svetu. Tu je ne na stotine, temveč na tisoče balvanov in še nekajkrat toliko navadnih, nepoplezanih skal. Pa naj o tem več pove Rok, jaz bi rada samo dodala, da se mi vedno znova zdi tu tako lepo in do konca pozitivno, vedno se imamo super, vedno se, plezanju navkljub, zredimo za kako kilo in odnesemo s sabo kak kos Francije. Tu tla prekriva mivka, od temno sive do svetle. Tu je, kakor bi bil ob morju, le da o vodi ni ne duha ne sluha. Še diši po morskem gozdu – in to sredi Francije! Font je res nekaj posebnega. Z mano bi se, mislim, strinjali vsi, ki so ga kdaj obiskali. Sicer pa, pridite in se prepričajte na lastne oči!

Najino samotarsko rutino, ki pa ni, da ne bo pomote, v ničemer slaba, je razburil avto poln Korošcev. V Font se je na najin šesti dan pripeljala skupina štirih nadebudnih plezalcev: Rokov brat Miha s svojo Mojco, Ajda in Skeri. Imeli smo se super! Plezali smo, se družili, igrali igre, pili pivo in dobro jedli. Imeli smo tudi neverjetno srečo z vremenom – napoved je bila namreč slaba, a v končni fazi je deževalo le dva dni. V sredo smo »dou udarli« Pariz (ampak to že veste), en deževni popoldne pa smo izkoristili za zelo siv obhod vrtov Napoleonove palače.
Plezanje je bilo (pre)vroče. Za najine obiskovalce je bil to prvi stik z balvani in moram reči, da so se kljub manjšim začetnim nerodnostim in strahu super ujeli in na koncu razturali do konca. Predvsem so se vsi izurili v »tjulnju«. Naj razložim … Velika večina tukajšnjih balvanov je na vrhu okrogla, bolj kot ne brez oprimkov. Zato se je treba na koncu balvanskega problema pač nekako potegnit na vrh skale, kar ponavadi izgleda neverjetno podobno tjulnju. Tjulenj je postala naša interna fora, ena izmed mnogih.
Rezultat tega tedna je bil vsesplošno zadovoljstvo. Cena so bile blazinice – te so vsi pustili na fontovskih skalah. Pa nič zato. Doma je itak dež, saj jih ne rabijo! :) Skratka, Font je zopet zmagal. Bomo še prišli, kaj? :)

Še nekaj malega z moje strani.
Font je res carski, nimaš kaj. Kot že prejšnjih 4-krat je bil tudi tokrat odličen. Sicer ne v vseh pogledih, a vseeno vrhunski – s plezalnimi dosežki nisem ravno navdušen, saj je bilo za kakšen težek vzpon veliko prevroče. Pa tudi ne samo za težek vzpon, verjemite mi da je šlo takole: pred fontom: »hm, mogoče bi probal kak 8b al pa 8a+ ker mi Font ne leži preveč.« Prvi dnevi Fonta: »No sej če zlezem kak 8a bo to že vrhunsko!« (No, konec koncev mi je to uspelo, z veliko srečo sicer, ampak le.) Zadnji dnevi fonta: »Ok, mal je toplo, bom pa kak 7b zlezo.« … po prvem poskusu v balvanu z oceno 7b: »no mogoče pa kak 7a.« Hja, kaj naj rečem, pristal sem na plezanju balvanov z oceno do 6a oz. 6b, kar pa je pravzaprav bilo odlično. Sprehajanje med balvani s »tepihom« je konec koncev »fontovska fora«.
Še se vidimo, Font!

Over and out.
It’s Nina and Rok.

2 komentarja

  1. Mama Lenča pravi:

    In kje je kaka slika novopečene plezalske navdušenke? Ali naj verjamemo kar na besedo?

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!