Med Cornwallom in Devonom.

Objavljeno nedelja, junij 3rd, 2012 ob 19:51

Pozdravljeni!

Najprej vam moram povedat, da sva končno pogruntala, da zadnji mesec niste mogli objavljat komentarjev na najin blog. Hitra sva, ni kaj. Pa sva mislila, da vam nisva več zanimiva … :) No, stvar je urejena in zopet lahko veselo komentirate!

Cornwall in Devon sta pokrajini v angleškem repu. Imela sva v bistvu le en pravi cilj – cornwallski Tintagel (več v naslednji objavi) – v končni fazi pa sva tu odkrila prave obalne biserčke. Celinska dela obeh pokrajin sta sveže zelena, na cesti srečaš kakšen traktor in čredo pastirju upirajočih se ovac, ki jih s poti uspe pregnat le pes ovčar. Zelo ruralno angleško. Obala pa je nekaj povsem drugega. Temne, skoraj črne skale, klifi, zaplate živo zelene trave, valujoče morje, tu in tam kakšna razbitina, školjke, galebi in svetilniki ali pa kolibe obalnih straž.

Najine štiri postojanke so bile naslednje: Boscastle, Hartland, Westward Ho! in Ilfracombe.

Boscastle: Izredno simpatična vas s posušenim pristaniščem in dih jemajočo razgledno točko. Našla sva ga kar tako, Boscastle ni bil v planu. Bil pa je več kot dobrodošlo presenečenje!

Hartland: Pričakovanja so bila tu očitno prevelika, sploh po tem, ko naju je tako pocrkljal Boscastle. Hartland je rt, na koncu katerega tiči bel svetilnik in pod katerim ležijo koščki pred 30 leti razbite ladje Johanne. Saj je bilo lepo, a ne lepše kot B.
Blizu tega rta se nahaja vas Clovelly, ki naj bi bila izredno lepa ribiška vasica. Na hitro naju je odvrnila od sebe, ko so nama za vstop v vas (ja, v eno povsem navadno vas) hoteli računat ₤13! Kot da bi pred naše Šmartno namestili gajbico, not posadili gospo z zdolgočaseno faco in za vstop zahtevali nekaj več kot €15! Kr neki.

Westward Ho!: Ja, to je ime kraja. In ja, prav vidite, ta kraj vsebuje klicaj! To je edini kraj v Angliji (po moje pa tudi drugod), ki je poimenovan po knjigi in ki vsebuje klicaj. Charles Kingsley je leta 1855 napisal roman z naslovom Westward Ho!, ki je postal uspešnica in ki je dal ime obmorskemu kraju, katerega turizem se je moral šele razvit. Svašta, kaj naj rečem drugega. Sicer je Westward Ho! tipični resort – doooolga peščena plaža, surferji, sladoled, sladkorna pena in igralni avtomati.

Ilfracombe: Mesto povsem simpatično, ampak ni bilo to tisto, zaradi česar sva prišla. Tu so t.i. Tunnel Beaches, katerih predore so Valižani leta 1820 ročno izkopali in tako meščanom ponudili dve ločeni kopališči: žensko (Ladies Pool) in moško (Gentlemen’s Pool). Takrat je bilo kopanje nekaj povsem drugega kot je danes. Takrat je bilo strogo ločeno po spolih in strogo varovano. Moški so se kopali goli, za ženske pa so bile na voljo t.i. »bathing machines«, v katerih so se ženske lahko preoblekle v kopalke in se zapeljale v vodo. Spet, kaj naj rečem drugega kot svašta! :) Ampak tisto so bili pač drugi časi. Danes se tu ljudje poročajo, lovijo ribe, se sončijo in v teh treh različnih bazenih, ki se oblikujejo med skalami, ko je morje nizko, veselo kopajo. Midva sva imela grdo vreme, pozna sva bila in polovica plaže je bila zaprta zaradi poroke. Tako sva svojo urico na plaži izkoristila za metanje žabic in lovljenje ne rib, ampak drug drugega.

Ta obalni del Anglije nama je bil kar povšeči. Ampak videla nisva pravzaprav še nič. Nič, res se bo treba še vrnit!

Ah, skoraj bi pozabila … Cornwall je poznan tudi po kulinaričnih posebnostih, med drugim tudi po t.i. Cornish pasty, ki je v bistvu testeni žepek z raznoraznimi nadevi. Privoščila sva si vsak enega in bila sta odlična, ampak odločno prevelika in spat sva šla s prenapihnjenima trebuhoma ter sanjami polnimi testenih žepkov.

Over and out.
It’s Nina.

1 komentar

  1. Duka pravi:

    Cornwall je eden izmed angleških centrov ekstremnega morskega (turnega) kajakaštva in tako tudi cilj mojih pobožnih želja :) Kar nekaj odličnih kajakašev iz teh koncev spremljam preko njihovih blogov in spletnih strani med podvigi po celem svetu.Upam,da sta tudi zame vsaj roko namočila v morje in potrdila, da je še vedno mokro in slano.
    Rok,pohvale tudi za tvoj drugi film, imejta se še naprej !

    Lp Duka

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!