Kdo bi vedel?

Objavljeno sreda, junij 6th, 2012 ob 18:18

Pozdravljeni!

Če Angleži radi verjamejo neverjetnemu, potem ni čudno, da je Anglija polna čudnih, delno ali celo povsem nerazložljivih pojavov. Vam skrivnostni Stonehenge kaj pove? Pa tisti čudni žitni krogi, o katerih nam ni jasno nič?

Najprej Stonehenge. Ta vam je zagotovo najbolj poznan. Gre za kamniti, megalitski krog, ki že 5000 let privablja raziskovalce, turiste, romarje in umetnike. Teorij o nastanku je nešteto in kljub mnogim domnevam strokovnjakom resnični namen, s katerim so prazgodovinska britanska ljudstva vložila toliko truda in časa v postavitev tega kamnitega kroga, ostaja skrit. Graditi se je Stonehenge pričel 3000 p.n.št., ko se je izoblikoval zunanji obod in jarek. Tisoč let kasneje so dodali notranji krog granitnih kamnov, leta 1500 p.n.št. pa postavili glavne megalite iz peščenjaka v obliki vrat. Stonehenge kljub cesti, ki se mesta spomenika drži kar pretesno, in hordi bliskajočih turistov ostaja magičen. Kaj lepšega potem, če lahko noč preživiš tik ob ograji s čudovitim pogledom nanj! Pravokotno na cesto, ki pelje mimo Stonehenga, peljeta dve cestici. Obe smo zasedli »divji taborniki«. Nama sta navdih dali drugi, midva pa sva očitno opogumila ostale. Do večera nas je bila polna že vsa ograja in ker sva midva lahko videla varnostnika, ki je celo noč stražil kameni spomenik, nas je sigurno lahko videl tudi on. Očitno smo lahko bili tam. Saj pravim, kaj lepšega! Stonehenge sva videla opoldne, popoldne, zvečer ob sončnem zahodu, ponoči in zjutraj! In razen ponoči, ko ga skorajda ne vidiš, je vedno lep!

Če je Stonehenge najbolj znan prazgodovinski kamniti krog pa nikakor ni ne največji in ne najstarejši. Ta čast pripada kamnitemu krogu Avebury, takisto v pokrajini Wiltshire, a malo severneje. Avebury je pravzaprav vas, ki je zrastla znotraj kamnitega kroga premera 348 m. Je največji kamniti krog na svetu in starejši od veleslavnega Stonegenga, saj so ga postavili nekje med 2500 in 2200 p.n.št.. Danes je krog le bled ostanek popolnega. V srednjem veku se na dokaze o britanski poganski preteklosti ni gledalo ravno z odobravanjem in mnoge kamne se je zakopalo v zemljo ali pa »enostavno« izruvalo iz nje. Leta 1934 je Alexander Keiller,bogat poslovnež in arheolog, nadzoroval ponoven izkop zakopanih delov kamnitega kroga, mesta manjkajočih kamnov pa se je označilo. Danes lahko tako dobimo idejo o prvotni veličini kroga, pri obhodu pa moramo na ovčje kakce – namesto, da bi kosili, Angleži na javnih podeželskih površinah raje uporabijo ovce! Poleg naju je to očitno zmotilo malega Angleža, ki je staršema potožil: »This is not a stone circle; this is a poo circle!« :)

Kamniti krogi pa tukaj še zdaleč niso tisto najbolj nerazložljivo. Vsa južna Anglija je posejana z belimi podobami, izklesanimi v hrib. Vidimo lahko belega moža z imenom The Long Man of Wilmington, zelo obdarjenega velikana Cerne Abbas Giant, 8 manjših belih konjev v pokrajini Wiltshire ter velikega belega konja Uffington White Horse. Tista dva izmed osmih majhnih konjev, ki sva ju videla midva, sta bila izklesana v čast kronanju kraljice Viktorije leta 1837 in kralja Jurija VI leta 1937. Ostali … kdo bi vedel? Veliki konj pri kraju Uffington je mnogo starejši – izvira menda iz pozne bronaste dobe, približno 3000 let nazaj, ko so v hrib zarisali njegovo obliko, izkopali jarke in jih zakopali s kredo. Njegov namen nam je zopet nepoznan, vsekakor pa je fascinantna stvar. Škoda samo, da je izklesan preveč proti vrhu hriba in je tako težko viden iz doline …
Poleg konjev pa se na hribih razkazujeta še dve moški postavi. Prva, The Long Man of Wilmington v pokrajini, je visoka 70 m in ostaja neznanka. Druga, Cerne Abbas Giant, je visoka sicer »le« 55 m, a velikanska, ko pride do njene moškosti. Tip vsekakor ni sramežljiv! So pa sramežljivi vsekakor bili Viktorijanci, ki se jim je zdel velikan strašno nečeden in so pustili, da mu njegov najizrazitejši del preraste trava. No, na srečo lahko v moderni dobi mirno ponovno odkriva svojo moškost in ruši tabuje.

Zadnje čudo prečudno angleško so žitni krogi. Jih iz žita sekajo vesoljci? Entuziasti? Kmeti sami? Nihče ne ve. Obstajajo pa združenja ljudi, ki te kroge raziskujejo, iščejo, jim sledijo in se jih trudijo razumet. Midva sva uspela najt enega, nasproti velikega belega konja, in bil je zanimiv, a nerazumljiv. Ali pa morda nerazumljen … Kdo bi vedel?

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!