Cambridge & Oxford.

Objavljeno petek, junij 8th, 2012 ob 19:27

Pozdravljeni!

Anglija premore dve izmed najbolj prestižnih univerz na svetu. Mesti obeh sta čudoviti in atmosferi edinstveni. Namesto, da bi govorila o razlikah med obema, med Oxfordom in »the other place«, kakor prvi imenujejo Cambridge, tema večnima tekmecema, naj raje povem v čem sta si podobna.

Tako Oxford kot Cambridge sta univerzi stari okoli 800 let in obe uživata velik sloves. Obe mesti sta kakor zrastli okrog svoje univerze in za vsakim vogalom te pričaka nov college z novimi študenti, novimi prostori, kapelo, vrtovi. Vsak college je po svoje krasen. Eni se skrivajo za velikimi lesenimi vrati za vogalom ulice, drugi se bahajo in ponosno razkazujejo svoje zvonike, kapele in fasade. Stavbe so ena lepša od druge in prav tako vrtovi. Samo po izgledu bi se bilo težko odločit za enega, kjer boš preživel naslednjih nekaj let. (Jaz seveda imam svoja favorita, ker sem v zadnjih treh letih v poletnih šolah sprobala obe univerzi in v vsaki po en college – Clare College v Cambridgeu in Christ Church College v Oxfordu, ki bi ga nekateri spoznali po prizorih iz filmov Harry Potter in The Golden Compass.*)

Obe mesti imata reko in na obeh rekah plovejo zelo posebni čolni. Imenujejo se punts, njihovi vozniki punters in upravljanje samo punting. Seveda dela to vsaka univerza po svoje in boj se, če v enem mestu uporabiš način drugega! A princip je isti: dolg lesen čoln, na koncu katerega stoji punter, ki v dno reke upira dolgo palico in tako premika svoj punt. Super izkušnja je; škoda, da tega tokrat zaradi vremena nisva mogla.

Kar je še posebej zanimivo, a bolj pri Cambridgeu kot Oxfordu, je to, da človeško obstaja v sožitju z naravnim. Na sliki veličastnega pročelja največjega King’s College so v ospredju zelo pogosto krave, ki imajo čast, da se pasejo po univerzitetni travi. Nekaj minut hoda iz centra mesta in že smo na podeželju, s kravjimi kakci in vsem, kar zraven spada. Pol ure hoda in že smo v sosednji vasi, Grantchester, poznani po skupini pesnikov in pisateljev The Grantchester Group, katere glavna člana sta bila Rupert Brooke in Virginia Woolf. Oxford je kar se tega tiče drugačen. Je malo večji, bolj urban, kljub temu pa je obkrožen z zelenjem in vodo.

Moje osebno mnenje je, da je Cambridge ne ravno lepši, ampak bolj ljubek. Se pa Oxford lahko zato pohvali z eno zelo posebno literarno junakinjo – Alico. Pisatelj Lewis Carroll, ki je bival in dobival literarni navdih v oxfordskem Christ Church College, je leta 1865 spisal zgodbo Alice’s Adventures in Wonderland (Alica v Čudežni deželi). Alica je bila resnično dekle, dekanova hči, ki jo je Carroll dobro poznal in si zanjo izmislil najbolj bizarne dogodivščine. Alico še vedno radi beremo (ali gledamo), zato ni čudno, da je nekdanja slaščičarna, v katero je Alica rada zahajala, zdaj spremenjena v Alice’s Shop – trgovino z »Alicinimi« izdelki. Tu se najdejo vse možne knjižne in filmske izdaje, slike, predmeti in, še vedno, sladkarije.

*Še komentarji k slikam za ljubitelje zgoraj omenjenih filmov:
– slika Christ Church stopnic: stopnišče se pojavi v obeh filmih,
– slika Great Tudor Hall: sobana, po kateri se je osnovala jedilnica gradu Hogwarts v filmih Harry Potter,
– slika Bodleian Library: se pojavi v filmu Golden Compass.

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!