Peak District za neplezalce.

Objavljeno petek, junij 15th, 2012 ob 16:59

Pozdravljeni!

Peak District, naravni pokrajinski park nekje sredi Anglije, je eden izmed najbolj popularnih v Evropi. Ljudje tu hodijo, kolesarijo, plezajo, tu so jame, lepa mesteca, razkošne vile, jezera in predvsem divja narava posejana s posrečenimi ovcami. Tu je jezero, po katerem je dobil ime pisatelj Rudyard Kipling in tu so kraji, po katerih je pisateljica Jane Austen osnovala svoj roman Pride and Prejudice (Prevzetnost in pristranost) – mesto Bakewell je postal Lambton in vila Chatsworth House Darcyjeva vila Pemberly. Tu se je snemalo kar lepo število filmov: že omenjeni Pride and Prejudice 1995 in 2005, Jane Eyre 2006 po romanu pisateljice Charlotte Brontë, The Virgin and the Gypsy ter Women in Love po romanih pisatelja D. H. Lawrenca in še in še. Ni čudno, da si umetniki, takšni in drugačni, izbirajo Peak District za svoje umetnine – Peak je čudovit in nikakor monoton.

Midva sva tu prvenstveno plezala (glej objavo »Peak District za plezalce«), a vmes je bil čas tudi za nekaj raziskovanja … Obiskala sva enega izmed mnogih pubov v zares simpatičnem mestecu Bakewell in se sprehodila skozi Castleton, znan predvsem po svojih številnih jamah, ki so edini kraj na svetu, kjer se lahko najde poldragi kamen Blue John. Na plezarijo sva se pogosto vozila skozi vas Heathersage, kjer se nahaja domnevno pokopan Little John, Robin Hoodov prijatelj in soborec. Ker je Peak District razdeljen na dva dela, na White in Dark Peak, sva želela videt oba, zato sva se eno popoldne kar tako vozila naokrog (s prenekaterim foto postankom), dokler nisva sčasoma prilezla do predela treh umetnih jezer (oz. vodnih rezervoarjev) z jezovi.

Derwent Dam ni samo lep in impozanten (glej slike), ampak je odigral tudi kar pomembno vlogo med 2. svetovno vojno. Ste že slišali za t.i. Bouncing Bomb? Izumil jo je Barnes Wallace, gre pa za bombo, ki se jo je izstrelilo iz letala v vodo, bomba je nato potovala proti jezu in ga ob kontaktu pod vodo razstrelila ter popolnoma uničila. Da bi napad na jezove v dolini reke Ruhr v Nemčiji uspel, so morali Angleži stvar dodobra domislit in zvadit. Za to so izbrali jezova Derwent in Howden, saj sta bila njuna stebra podobna tistim v Nemčiji, in leta 1943 je tako v Peak Districtu donelo in špricalo. Akcija je v končni fazi uspela in leta 1954 so se bombarderji vrnili s takratnima vrhunskima igralcema Michaelom Redgravom in Richardom Toddom ter znova ponazorili misijo zavoljo snemanja filma The Dam Busters. Lahko vam tudi povem, da so se znanstveniki v Cambridgeu kako leto ali dve nazaj lotili projekta »Dam Busters« tako, da so ponovno zgradili bombo, šli v Kanado, našli neobljuden kotiček z reko, postavili jez in ga skušali razstrelit. Menda jim je uspelo in kmalu bo na ogled dokumentarec o tem njihovem podvigu.

Torej, Peak District je nujna destinacija za vse tiste, ki imate radi naravo, tako za plezalce kot za neplezalce. Vsak bo tu našel nekaj zase: mesta za urbane duše (Sheffield leži tik ob parku in Manchester ni daleč), kultura za kulturnike, jame za jamarje, skala za plezalce, narava za naravoljubce. Midva bi se rada še vrnila – toliko je še za prehodit, videt in splezat!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!