Zid.

Objavljeno torek, junij 19th, 2012 ob 19:49

Pozdravljeni!

Newcastle upon Tyne je zelo angleško mesto, nekoliko večje kot naša Ljubljana, a ne preveliko. Angleška je arhitektura, angleško se zdi vse (razen kitajske četrti, seveda), še toliko bolj, ker na ulici skoraj ne srečaš turista. Trgovin s spominki ni, še razglednico težko najdeš! To je čar Newcastla, definitivno, pa naj ti bo mesto sicer blizu ali pa ne. Počutiš se skoraj tako, kot doma, čeprav doma ni prav nič angleško.
Mesto je dobilo ime po majhnem gradu, ki so ga v 12. stoletju dozidali okrog normanske trdnjave Castle Keep, in ga poimenovali New Castle (Novi grad). Služil je za obrambo, za administracijo, za izvrševanje pravice. Grad stoji na hribu in nadzira reko Tyne, čez katero se razpenja presenetljivo število mostov. Najbolj znan je moderni Millenium Bridge, ki je dobil celo nekakšno arhitekturno nagrado in ki se menda odpira kakor veka, ko podenj zapelje velika ladja.

Naš dopoldanski sprehod po Newcastlu smo zaključili s kosilom, nato pa se razšli z Ajdo, ki je hitela k Willcoxovim na Henryjev šesti rojstni dan. Valter je naju in Tineta odpeljal do najbolj ohranjene rimljanske utrdbe v Veliki Britaniji. Danes jo poznamo kot Housesteads, je pa to kraj, kjer se je začela gradnja famoznega Hadrijanovega zidu. Rimski cesar Hadrijan je na Otok prišel leta 122 in dal sezidat zid, ki se bo razpenjal čez celo severno mejo Britannie, ki je takrat spadala pod Rimski imperij. Hadrijanov zid, ki naj bi rimsko ozemlje ščitil pred navalom barbarskih ljudstev s severa, so gradili 6 let, dolg je bil kar 117,5 km, visok pa približno 5 m. Ko je imperij propadel, so ljudje živeči v utrdbi Housesteads ostali prepuščeni sami sebi in tekom let so zidovi, ki so prej obdajali pogumne Rimljane, postali ovčja igralnica. Danes je utrdba le še tloris v tleh in zidu je ohranjenega bolj malo pa tudi visok ni kaj prida (le tretjino prvotne višine, kajti kmetje so še do nedavnega kamne z zidu jemali za gradnjo svojih posesti). Kljub temu ga je tu in tam dovolj veliko skupaj, da lahko dobimo občutek, kako se je pred slabimi 2000 leti vil po vrhovih gričkov in hribčkov od vzhodne do zahodne obale današnje severne Anglije.

Dan smo zaključili s slepim pritrjevanjem repa na osla (poznate to igro?) in prenekatero slaščico za Henryjev rojstni dan. Ko so otroci morali v postelje pa smo se vrgli pred televizijo in s pirom v roki navijali za angleške nogometaše. Kliše? Ja, pa kaj!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!