Britanija gre skozi želodec.

Objavljeno torek, julij 17th, 2012 ob 11:51

Pozdravljeni!

Prebivalci Otoka ne slovijo ravno po svoji kulinariki. Francozi še palačinke prefinijo po svoje, Britance pa svet pozna zgolj po nezanimivem in dokaj brezokusnem fish&chips. Kljub temu se na Otoku lahko tudi dobro je, tudi če se ne gre v restavracije s petimi Michelinovimi zvezdicami. Otok je posejan s pubi, gostišči, kjer lahko poleg piva vedno računaš na stalno ponudbo enostavnih, a okusnih jedi.

Fish&chips sem enkrat že omenjala, zato ga ne bom še enkrat, slike pa žal tudi nimava – takrat sva bila očitno preveč lačna, da bi jed prej slikala, potem pa je nisva več naročila, ker pač ni ne vem kako dobra. Nekoč je bil fish&chips najljubša jed Angležev in to tako zelo, da smo se o tem vsi učili v šoli. Danes temu ni več tako. Riba je izgubila na veljavi in zdaj se v pubih najpogosteje naroča indijska hrana (tikka masala, curry ipd.).

Po vsej Veliki Britaniji se lahko v pubih naroči slane pite, zelo značilne in po okusu zelo različne. Najbolj tipična je najbrž steak and ale pie, torej pita z nadevom iz govedine kuhane v pivu, poleg te pa obstajajo še takšne s piščancem, ribo ali samo zelenjavo. Vedno je priloga nekakšen krompir (največkrat pire) in zelenjava, ki tu uspeva veliko bolj »plastično« kot pri nas doma. Te pies so dobre in za domačo pripravo enostavne – jaz se jih vedno zelo veselim, ko pridem v VB.

V Angliji je doma »prigrizek« Cornish pasty, ki izhaja iz pokrajine Cornwall. Tega sem vam enkrat že opisovala in ker se ne bi rada ponavljala, naj tu samo še enkrat poudarim, da je stvar odličen in sploh ne tako zelo majhen prigrizek.

V Walesu sva preživela premalo časa, da bi se šla neke hude gastronomske užitke – to bo moralo počakat na drugič – smo pa zato skupaj s starši kar dobro spoznali škotsko hrano. Tipičen škotski zajtrk je zelo podoben angleškemu, torej slanina, klobasa, jajce, fižol, gobe, toast in maslo. Kar malo preveč za zaspane želodce. Ti pa Škoti vedno zraven ponudijo še porridge, ovseno kašo (oatmeal), ki jo tradicionalno pripravijo le z vodo, novi trendi pa dodajajo mleko ali smetano. Mi smo si stvar sicer sladkali, ker je bila sicer zelo neokusno »pastasta«, a bila nam je dovolj dobra, da sva si jo midva umislila za v najino kuhinjo in jo jedla že kmalu po našem odhodu iz Škotske.

Za razliko od Anglije, ki po svetu odmeva po svoji pohani ribi s pomfrijem, nam je Škotska poznana predvsem po svoji čudni meseni jedi, ki jo marsikdo zavrne še preden jo vidi. Gre namreč za v ovčjem želodcu in z ovseno moko pripravljeno ovčjo drobovino. Mi se nismo pustiti – smo pa ja Korošci, »izumitelji« mežerlija, ki je v bistvu zelo podobna stvar, le da drobovina pride iz krav in svinj namesto iz ovc. In kot pravim ljubiteljem mežerlija, nam je bil haggis, enim bolj, drugim manj, zelo všeč. Sama sem ga naročila kar dvakrat v enem tednu.
Haggis lahko naročiš v dveh oblikah – samega ali nadevanega v piščančjih prsih. Če je postrežen sam, izgleda kakor na sliki, zraven pa vedno dobiš odlično omako iz viskija ter t.i. neeps and tatties – pire krompir (na sliki rumen) ter repo (na sliki oranžen). Torej: ne glede na to, kaj slišite o tem mesenem čudu, se haggisa nikar ne bojte! Poskusite; če vam ne bo všeč, ga pač nikoli več ne boste naročili, nama pa boste na blog lahko napisali ogorčen komentar. No harm done! :)

Hitro še besedica ali dve o slaščicah. Nesramno dobri so škotski masleni piškoti shortbread, ti so všeč prav vsakomur, in britanski fudge, ki je v bistvu nič drugega kot sladkor in smetana z dodatki po okusu (sadje, karamela, čokolada itd.). Angleži ljubijo tortice (menda jih jedo prav vsak dan po kosilu ali večerji, odvisno od družine), ob kraljičini obletnici pa so prodajali prav posebne cupcakes, oblečene v barve britanske zastave. Tudi največji sladokusci torej tu pridejo na svoj račun.

Skratka. Na Otoku morda res ne boste sprobali najbolj okusnih jedi svojega življenja, a lačni vsekakor ne boste in jedi so kljub slabemu slovesu vse prej kot slabe.

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!