DK – Zealand.

Objavljeno nedelja, julij 29th, 2012 ob 16:53

Pozdravljeni!

Danska je s svojimi 400 otoki šele leta 1998 postala razmeroma povezana celota, za kar je zaslužen most Storebælt, 18 km dolga kombinacija dveh mostov in tunela. Gre za avtocesto in železnico (samo slednja uporablja tudi tunel), ki preko majhnega otočka povezujeta danska otoka Funen in Zealand. Most je zelo impozantna struktura; z razgledne ploščadi na otoku Funen se ga lahko občuduje v vsej njegovi veličini, čeprav se zdi, da ga vmes kar zmanjka. Ko ga tako opazuješ od strani in od spodaj in ko se potem po njem zapelješ, ti ni nič čudno, da je to najdaljši kombinirani evropski most. In niti ni tako zelo gnilo, ko moraš na drugi strani za prečkanje odštet 35 €, medtem ko se ti jih zdi 42 za most Øresundsbron, ki povezuje Dansko s Švedsko, popolnoma preveč – slednji namreč ni nič posebnega, ni niti najdaljši niti najlepši.

Poleg nekaterih vikinških stvari, o katerih bom pisala drugič, sva si (poleg Københavna seveda) ogledala še dve znamenitosti: Helsingør in Bakken.
Helsingør je mesto, ki ga od sosednje Švedske loči najmanj slane vode. In ker je danski alkohol neprimerljivo cenejši kot švedski, se s trajektom sem vozi neverjetno število mladih Švedov z veliko željo po danskih promilih. Helsingør je tako posejan s trgovinami, ki prodajajo izključno alkohol, in poln skupin pijanih mladcev. Poleg pijanih Švedov pa si lahko tu ogledamo še grad Kronborg, ki vam je nekaterim morda bolje poznan kot Elsinore, grad Shakespearovega junaka Hamleta (zato je bila tukaj snemana marsikatera filmska različica igre). Grad je arhitekturno zelo drugačen od naših, angleških ali francoskih. Je renesančni grad, velikokrat spremenjen, prvotno pa zgrajen pod poveljem kralja Erika, ko je prvič zaukazal, da morajo vse mimoidoče ladje plačat dajatev danski kroni.

Mesti Helsingør in København povezuje poleg avtoceste tudi manjša, obalna cesta imenovana Strandvejen, ki pelje skozi t.i. dansko riviero. Hiše so tam vse lepe, velike, prave vile, morje pa ni nikoli več kot par metrov stran. Tik pred glavnim mestom leži kraj Klampenborg, ki je znan predvsem po ogromnem parku Dyrhaven, domovanju srn ter najstarejšega zabaviščnega parka na svetu. Bakken je star 400 let in še dandanes zabava staro in mlado. Tudi naju je navdušil. Tako retro zabaviščnega parka še nisva videla, vse pisano, povsod diši po sladkem, restavracij in iger pa nešteto. V kombinaciji z ogromnim zelenim parkom, ki obdaja tega pisanega, vreščečega, je to idealna destinacija za družinski nedeljski popoldne. Naju je navdušil, če nič drugega, sta otroka v naju uživala 100 na uro!

Danska je najstarejša kraljevina na svetu in plačujejo se izjemno visoki davki, ki pa zagotavljajo odlično socialno stanje v državi. Kljub skoraj monotono ravni pokrajini je to torej zelo raznolika in na trenutke presenetljiva dežela. Ste vedeli, na primer, da se na Danskem pridobi največ zmrznjene sperme na svetu? Kot sem rekla: presenetljiva dežela.

P.S.: To je najina stota objava! :)

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!