4h za Helsinke.

Objavljeno nedelja, september 23rd, 2012 ob 12:36

Pozdravljeni!

Dan za ogled finskega glavnega mesta bi naj bila za naju nedelja, en dan pred prečkanjem Baltskega morja s trajektom do Tallinna, glavnega mesta Estonije. Vremenska napoved je najin plan spremenila in v Helsinke sva šla v soboto (še dobro, kajti nedelja je bila pravi sodni dan). Ker pa sva za slabo napoved izvedela šele okrog kosila, sva imela za ogled mesta na voljo le en popoldne. Vlak naju je iz kraja Espoo, kakih 25 km iz centra Helsinkov, v pol ure spravil do glavne železniške postaje, izhodiščne točke najinega »helsinkovanja«.

Rautatieasema, glavna železniška postaja, združuje tista dva arhitekturna stila, ki v Helsinkih prevladujeta: funkcionalizem in finska različica Jugendstila/Art Nouveau. Široki glavni vhod na vsaki strani stražita po dve velikanski figuri. Te je ustvaril kipar Emil Wikström, vsaki izmed njih pa je dal v roke okroglo luč v obliki globusa, ki naj bi potnikom kazala pot. Mimo postaje se vije Mannerheimintie, glavna helsinška ulica in najdaljša na Finskem. Tukaj se nahajajo ene izmed najbolj pomembnih zgradb mesta – muzej moderne umetnosti Kiasma in drugi muzeji, parlament, opera, koncertna dvorana Musiikkatalo in nenazadnje še Finlandia Hall. Ta mojstrovina vodilnega finskega arhitekta Alvarja Aalta je s svojimi čistimi linijami in snežno belim Carrara marmorjem nedvomno najbolj znana zgradba v Helsinkih. Nekaj manjših ulic zahodno od Mannerheimintie se nahaja zelo čudna cerkev, poznana pod imenom »Rock Church«. Preden vprašate, ne, to ni cerkev za ljubitelje rock glasbe. Ta nadimek si je cerkev Temppeliaukion Kirkko zaslužila zato, ker je vzidana v živo granitno skalo. Žal nama je, da nisva mogla not – imeli so nekakšen dogodek in je bila zato cerkev za javnost zaprta – saj sva videla slike notranjosti in je super! Navzven cerkve namreč ne vidiš prav dosti; viden je precej navaden vhod in pa veliko bolj impresivna bakrena kupola, drugega pa nič – sama skala.

Tuomiokirkko je velika bela katedrala z zelenimi kupolami in številnimi belimi korintskimi stebri na vrhu strmih stopnic, ki se vzpenjajo s trga Senate Square. Če bi o interierju  katedrale sodili po njenem eksterierju, bi bili razočarani. Na srečo Helsinki premorejo še eno katedralo, rusko pravoslavno Uspenskin Katedraali, katere notranjost je bolj posebna in bolj bogata (če je to plus) s pozlačenimi ikonami in zvezdicami na stropu. Ta druga katedrala se nahaja v mestni četrti Katajanokka, ki štrli v morje in jo s preostankom mesta povezujeta dva mosta. Tu se je moč sprehodit tudi po ulici Luotsikatu, kjer prevladuje nacionalni romanticizem, finska različica nemškega Jugendstil in francoskega Art Nouveau. Gre za arhitekturni stil iz začetka 20. stoletja, prepoznaven po vizualno izrazitih oknih, težkem okrasju, resnih figurativnih komponentah, uporabi naravnih materialov, kot sta les in granit, ter stolpih in koničastih vrhih streh.

Med Mannerheimintie in južnim pristaniščem se razteza park Esplanadi, osnovan leta 1831. Park se začne z elegantnim švedskim gledališčem Svenska Teatern, ob straneh pa ga spremljata dve dolgi ulici z lepimi stavbami iz 19. stoletja ter številnimi finskimi dizajnerskimi trgovinami, kot npr. Marimekko. Mimo prenekaterega nakupovalnega centra (teh je okrog glavne železniške postaje neverjetno veliko) sva malo pred sedmo zvečer zaključila najino »helsinkovanje« in se z vlakom vrnila v Espoo k Valterju. Kaj naj rečem … Helsinki so zanimivi predvsem zato, ker so sestavljeni iz prave mešanice arhitekturnih stilov – okrašeni Art Nouveau se staplja s stavbami, ki se še niso uspele otresti svoje socialistične podobe, ter izrazito modernimi kreacijami. Lepo nama to mesto ni bilo preveč, zanimivo pa … to pa.

Over and out.
It’s Nina.

2 komentarja

  1. Šoštanjčani pravi:

    Oj! Nikar ne bodita tako skopa s svojo prisotnostjo na slikah… Se sploh ne da videt, kako vama dobro dene zakonski stan. LP, zdaj pa vaju res že pogrešamo.

  2. valter pravi:

    Poglejte najnovejšo objavo! ;)

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!