Stalin vs Kristus.

Objavljeno nedelja, oktober 7th, 2012 ob 16:15

Pozdravljeni!

Ruska oblast je v 18. stoletju prvič zavladala Baltiku. Po smrti Petra Velikega leta 1725 je zavladal stoletje dolgo obdobje mira, v katerem so Estonija, Latvija in Litva nekoliko zacvetele in Vilnus je postal židovska prestolnica Vzhodne Evrope. Začetek 19. stoletja je pod vladavino Aleksandra I ukinil tlačanstvo in kmetom je bilo zdaj dovoljeno kupovat in prodajat zemljo. Toda družba ni bila zadovoljna in družbeni nemir je prihajal iz vrst inteligence, ki je bila skrajno nezadovoljna z versko nadvlado pravoslavne cerkve. Zaradi nemirov je ruska oblast v Litvi celo zaprla vrata univerze v Vilnusu v upanju, da bo to umirilo protestnike. V letu 1864 so prepovedali vse litvanske knjige v latinici in jih prepisovali z uporabo cirilice. Sledil je, seveda, nov val protestov in končno (leta 1900) so lahko baltski narodi na glas razglasili svojo narodnost tudi v prestolnicah.
Na začetku 20. stoletja so potekali upori zoper caristično oblast (oktobrska revolucija jo je leta 1917 dokončno zrušila), a jih je kmalu zadušil izbruh prve svetovne vojne. Leta 1918 so Estonija, Latvija in Litva razglasile neodvisnost, toda že 17. junija 1940 so zopet padle pod rusko oblast. Sovjetska zveza je pod poveljem Lenina in Stalina prepovedala zastave, državne himne in Biblije, junija 1941 pa je že zasopihal prvi vlak, ki je v Sibirijo odpeljal 10 000 Estoncev, 15 000 Latvijcev in 30 000 Litovcev, od katerih je večina umrla. Proti diktatorskemu sovjetskemu režimu so se borili partizani in gverilci imenovani Gozdni bratje in prekinjen je bil vsakršen stik z zunanjim svetom, vključno s trgovskimi potmi. Sovjetom je bilo jasno, da bodo popolno prevlado nad Baltikom dosegli le z uporabo surove sile, zato so ruske vojne enote okupirale večje dele držav, jih strogo nadzorovale in za vstop vanje zahtevale papirje, ki so bili na voljo samo v ruščini. Njihov cilj je bil izbrisat nacionalne identitete vseh treh Baltskih držav …
Leta 1960 je postalo tujcem zopet dovoljeno obiskat baltske prestolnice, leta 1956 so se lahko tisti, ki so bili izgnani v Sibirijo, vrnili nazaj v svoje rodne dežele, leta 1991 so postale Estonija, Latvija in Litva vnovič samostojne in leta 1994 so še zadnje ruske čete zapustile baltska tla.

Logično je, da so se po padcu sovjetskega režima na Baltiku ljudje hoteli kategorično znebit vsega, kar jih je spominjalo na to obdobje terorja in krivice. Padli so kipi Marxa, Engelsa, Lenina, Stalina, odstranile so se socialistične knjige, revije, propagande idr. Na srečo se vse to ni zavrglo, ampak je pristalo v enem zelo posebnem parku na jugu Litve. Grūtas Park (lit. Grūto parkas) je prvi socialistični park na svetu (neki francoski novinar ga je poimenoval Leninland). Tu stoji 90 skulptur in doprsnih kipov ljudi, ki jih je socialistični režim nekdaj poveličeval. Večina je nekoč stala na mestnih trgih in v parkih, dokler jih ni gruča navdušenih Litovcev leta 1991 svečano zrušila. Tu stoji Lenin, ki je nekoč stal pred stavbo KGB v Vilnusu in je med zrušitvijo izgubil palec, in tu sta Lenin ter Mickevičius-Kapsukas (prvi sekretar litvanske komunistične partije), ki sta tekom 1991 začasno izgubila glavi. Park (kjer je, zanimivo, poleg kipov še živalski vrt z živčnim medvedom in krulečimi divjimi svinjami) je odprl svoja vrata leta 2001, njegov ustanovitelj Viliumas Malinauskas pa je istega leta zanj prejel Ig Nobelovo nagrado.

Kljub poganski preteklosti ima Litva močno katoliško identiteto, ki jo nekoliko loči od Estonije in Latvije, kjer so Nemci uvedli luteranstvo. Sovjeti so se to seveda trudili izkoreninit – cerkve so postajale skladišča, kinematografi, umetniške galerije in muzeji, njihove notranjosti so uničevali in veliko število duhovnikov izgnali v Sibirijo. Toda ni jim uspelo. Dober dokaz za to je Kryžių kalnas, hrib križev, na severu države pri mestu Šiauliai. Po krutem zatiranju, ki je sledil upori zoper caristični Rusiji v 1831, so se začeli na hribčku pojavljat križi. Do konca 19. stoletja je tam stalo 150 velikih križev, do leta 1914 je njihova številka narastla na 200 in še več do leta 1940, ko so Sovjeti okupirali Litvo. Za ta fanatično ateistični režim je bil to nepotreben verski simbol, ki so ga zato leta 1961 podrli. Toda križi so se začeli kaj kmalu zopet ponavljat. Porušili so ga še dvakrat, prvič leta 1973 in nato 1975, ko so za dobro mero na vrh zlili še kanalizacijsko odplako. Bljak. Toda križi se niso nehali pojavljat in končno so ga le pustili pri miru. Zdaj na tem nizkem hribčku sredi polja stoji nepredstavljivo število najrazličnejših križev, verskih podobic in rožnih vencev z vseh koncev sveta. Na vsakem velikem križu je še na desetine majhnih, nekateri stojijo pokončno, drugi se drenjajo na kupih v sredini. Vse skupaj je morda nekoliko preveč … fanatično. A hkrati lepo in pomirjujoče, če nič drugega zato, ker priča o uspešnem uporu zatrtega ljudstva v najtemnejšem poglavju človeške zgodovine.

Sovjetski režim pa kljub vsemu ni uničil in zrušil vse baltske zapuščine. V 1950ih so odobrili prenovo enega najpomembnejših spomenikov litvanske veličastne zgodovine: grad Trakai. Gre za trdnjavo na otočku sredi jezera Galvė, ki je bila nekoč sedež Vytautasa Velikega, litvanskega vojvode. Dokončan je bil tik pred silovito zmago Velike vojvodine nad tevtonskimi vitezi v bitki pri Grünwaldu. Ko je Vilnus postajal močnejši, je Trakai izgubljal na veljavi, dokler ga niso med rusko invazijo leta 1655 dokončno uničili Kozaki. Prenova je bila končana leta 1987 in danes grad sije v vsej svoji veličini in lepoti. Težko si je predstavljat kaj bolj romantičnega kot oranžen grad na zelenem otočku sredi modrega jezera obsijanega s svetlobo večernega sonca. Vsa revščina, ki jo srečaš na poti skozi manjše kraje baltskih držav, vse slabe ceste, resnično slabi vozniki … vse zbledi, ko uzreš nekaj tako lepega. Baltik torej morda ni striktno najlepša turistična destinacija v Evropi, a nedvomno zna presenetit in očarat, ko to najmanj pričakuješ.

Over and out.
I’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!