Pivo pa Praga.

Objavljeno torek, oktober 30th, 2012 ob 21:43

Pozdravljeni!

Če se morda zdijo nekateri deli Češke nekoliko zaostali, zapuščeni, celo zanemarjeni, je Praga njeno popolno nasprotje. »Hlavní město Praha« je metropola z očarljivim, zgodovinsko bogatim centrom, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Midva sva se jo raziskala z družbo šestih Korošcev, s katerimi smo sicer deset dni živeli in plezali v Petrohradu, 80 km zahodno od Prage. Lotili smo se je brez vodnička, ogled pa že začeli s pivom – pivo je pač sinonim za Češko.

Reka Vltava deli Prago na dva dela: Hradčany in Malá Strana sta na zahodnem bregu reke, Staré Město in Nové Město pa na vzhodnem. Mi smo se sprehodili skozi prve tri, novejši del mestnega jedra pa izpustili. Hradčany so v glavnem rezidenčno okrožje s trgovinami in restavracijami, mi turisti pa ga poznamo predvsem (ali samo) zaradi velikega srednjeveškega grajskega kompleksa, ki se bohoti nad reko Vltavo. Grad so leta 1598 husiti in požari skoraj zravnali s tlemi, zato so morali v 17. stoletju novo palačo zgradit na ruševinah prejšnje. Praški grad je največji grajski kompleks na svetu, sedež češke oblasti in dom starih čeških draguljev. Znotraj kompleksa najdemo več cerkva, samostan, muzeje, posamične palače, impresivno katedralo sv. Vita in majhno ulico iz 16. stoletja, kjer so živeli trgovci in kjer je (na št. 22) nekaj let živel Franz Kafka – to je t.i. Zlatá Ulička. Vhod v grad stražijo možje v uniformah, ki jih je (poleg kostumov za film Amadeus) oblikoval Theodor Pisek. Menjava straže poteka vsako uro, opoldne pa iznad glavnega vhoda zaigra annsambel. Grajsko obzidje daje čudovit pogled na Staré in Nové Město, na reko Vltavo in čudno črni gotski most imenovan Karlův most.

Po prijetno ozkih, trgovinic in restavracij polnih ulic smo se z gradu spustili do reke in prečili Karlův most, ki je bil do leta 1841 edini most v Pragi. Zgradili so ga leta 1357, v 18. stoletju pa ga okrasili s tridesetimi kipi. V zadnjih letih so most pospešeno prenavljali – na srečo so prenovo očitno že končali in smo lahko tako uživali v vsej njegovi veličastni črnini. Zakaj je most tako črn, ne vem in tudi v vodničku ne piše o tem nič … če kdo ve, naj deli z nami! :)
Karlův most je res pojava. Ogromen, črn, na njem pa kipi črnih svetnikov in preobilica stojnic ter pouličnih glasbenikov, ki navdušujejo množice. Na vzhodni strani mostu stoji velik črn stolp, na zahodni pa malo manjši svetlejši, na katerega se lahko povzpne za lep razgled.

Čez most smo tako prišli v Staré Město, zdaj že pošten lačni in že(l)jni piva. Češka je za nas poceni država in zato tudi njeno glavno mesto ne udari preveč po denarnici. Tako smo si lahko privoščili kosilo v starem delu mesta in poskusili češki golaž, govedino v omaki s sladko smetano in, seveda, pivo. (Mimogrede, pivo je v češčini pivo – za nas torej nič lažjega!) Okrepčani smo raziskali še Staré Město in njegove ulice polne trgovinic z absintom in izdelkov iz marihuane (čokolade, napitke, pipice ipd., ne pa tudi zeli same) ki je na Češkem delno legalna. Naš praški dan smo končali na starem mestnem trgu Staroměstské Náměsti, ki je bil v te jesenskem poznem popoldnevu že lepo razsvetljen. Še posebej lep pogled je bil z rumeno razsvetljenega trga na modrikasto gotsko cerkev Týn v ozadju. Omembe vredna je še astronomska ura na mestni hiši iz leta 1410, na kateri vsako uro oživijo apostoli in zvonec zvoneči okostnjak. Mi smo žal prišli malo prepozno; o dogajanju v uri je pričala le še množica ljudi, ki se je drenjala na trgu pred uro. Sredi trga stoji kip protestantskega verskega reformatorja in univerzitetnega rektorja Jana Husa, ki so ga leta 1415zaradi heresije zažgali na grmadi. Njegova smrt pa je vdahnila življenje nacionalističnemu husitskemu gibanju, ki je na češkem zanetilo državljansko vojno (1419-34).

Vsem nam je bila Praga zelo všeč. Sicer pa ne vem, če obstaja kdo, ki mu ne bi bila. Mesto je veliko, a prijetno in prijazno, staro in moderno hkrati, živahno in umirjeno obenem. Kljub temu je bil čas za odhod. V Petrohradu nas je čakala hiša in v njej … pivo!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!