Kopanje v pivu – dobesedno!

Objavljeno petek, november 9th, 2012 ob 19:35

Pozdravljeni!

Petrohrad sva zapustila v stilu. Po skoraj dveh tednih vlažnega, za plezanje najbolj neugodnega vremena, sva končno le dočakala lep, suh dan in se seveda takoj pognala med skale. Meni je trinajst dni preobilice dobre hrane in potokov piva zavdalo, Rok pa je kljub vsemu temu zlezel Křik a pláč 8a+/b. Bravo. Js se še na trojko nisem mogla dvignit. :)

Že pred odhodom od doma sva se med pripravami na pot navdušila nad po najinem mnenju najbolj češko od vseh čeških izkušenj: kopanjem v pivu. Se zgražate? Nikar! Super je bilo, ena najboljših izkušenj sploh!
Prvi češki »beer spa« (in menda še vedno najboljši) Pravé pivní lázněChodovarse nahaja v stari kleti hotela U Sladka *** v mestecu Chodová Planá. Verjetno si je dobro v bolj turističnih mesecih svojo pivsko kopel rezervirat vnaprej (naenkrat lahko gre v spa samo sedem ljudi); midva si je nisva in sva dobila termin kar na licu mesta – ker ni bilo pretirane gneče, sva morala počakat le slabe pol ure. Ko je napočila najina ura, sva se spustila po stopnicah v klet in pozvonila na zvonec ob velikih lesenih vratih.Odprla nama je vesela Čehinja (ta zna poleg češčine samo še nekaj najnujnejših nemških besed), ki naju je napodila v slačilnico z navodilom, da naj se popolnoma slečeva, se ovijeva v ogromni beli rjuhi in prideva nazaj ven.Rok je bil hitrejši od mene in me je, ko sem prišla ven še jaz, že čakal v ogromni kovinski kadi za zaveso. Zmes v katero se potopiš je topla, prijetna in, ja,  rahlo smrdeča. Seveda smrdi, se pa ja namakaš v topel pir! Pivo v kadi ni pitno – gre za mešanico mineralne vode Il sano, unikatnega temnega kopalnega piva in zmesi hmelja, zdravilnih zeli in pivskega kvasa s pomlajevalnim učinkom. Kopel naj bi uravnovesila delovanje organizma in zagotovila umsko relaksacijo. Kaj pa vem. Nama je bilo pač noro, ker sva se kopala v piru! :) »Voda« je bila na prvi pogled prav privlačna – penice na vrhu, toplo, zanimivo … Kmalu pa so pene postale čudno zgoščene, umazane, tekočina pa, če si jo pogledal od blizu, čedalje bolj rjava. Mmmm! Ampak nekako te vse to nič ne moti – kot bi si globoko v sebi vedno želel namakat se v umazaniji. Midva sva bila vsak s svojim kozarcem hladnega piva, ki sva ga dobila za zraven, v tisti čorbi vesela kot pujsa v blatu (če bi pujsa lahko v blatu pila pivo). Prav perverzno, vam povem. Po 20 minutah naju je prišla iskat druga Čehinja, ki takisto ni govorila drugega kot češčino, in naju vsakega posebej ovila v najini rjuhi. Na tem mestu – glava je po toplih pivskih hlapih, četudi brezalkoholnih, in še kako alkoholnem kozarcu piva na tešče že kar malo motna – ti je že malo bolj vseeno, če kdo vidi kak delček tvoje gole kože preveč. Gospa naju je nato z novima kozarcema hladnega piva pospremila v sobo za relaksacijo (temna soba s sedmimi ležalniki in nekaj pritajenimi oranžnimi lučkami), kjer sva legla vsak na svoj ležalnik in se pustila ovit v toplidekici. Nič se nisva smela obrisat, ko sva prišla iz kadi – namen vsega tega je, da se koža dodobra napoji s pivsko mešanico, v kateri se je prej namakala. Tudi po koncu relaksacije (nadaljnjih 20 minutah) in z njo celotnega procesa se nisva smela stuširat. »Kajn duš funf štundn,« je v svoji polomljeni nemščini zapovedala šefica. Ko bi ona vedela, da to za naju pomeni »kajn duš ajn vohe.« Bogve, kdaj se bova lahko naslednjič stuširala! Še dobro (čeprav čudno), da prav nič ne smrdiva! No, vsaj po pivu ne … :)

Po tej nenavadni topli kopeli in dveh pivih (vsak) še pred kosilom, sva bila prav fajhtna. Odplazila sva se v Valterja in si skuhala golaž iz konzerve. Preden sva lahko odpeketala naprej do Prage, kjer smo se dobili s tremi prijatelji na, ne boste verjeli, pivu, sva morala najprej prit malo k sebi. Bil je čuden, ampak čudovito drugačen dan.

P.S.: Slik je malo in njihova kvaliteta je slaba, to pa zato, ker sva imela občutek, da v »toplicah« ne smeva slikat. Kljub temu sem uspela v najin separe pretihotapit malo kamero GoPro (tudi ona se je potem kopala v pivu) – moj dekolte pač ni dovolj velik za cel DSLR fotoaparat. Toliko v opravičilo. Bodite veseli (kot sva midva), da sploh kaka slika je! :)

Over and out.
It’s Nina.

2 komentarja

  1. Tine pravi:

    Ja vežde!:) Kulk pa stane ta zadeva drgač?

  2. valter pravi:

    Zakon, ala? :) 50 eur za dva – torej za dovolj veliko kad za dve osebi in štiri pire. :) Zdi se veliko, sam se splača! Pa ceneje je, kot ene druge pivske terme (nekje med Prago in Češkim Krumlovom) – tam je zraven še savna, ampak stane neki čez 60 eur.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!