Švicanje na švicarskih bulderjih – prvič.

Objavljeno torek, november 13th, 2012 ob 16:10

Pozdravljeni!

Pot čez Avstrijo in Nemčijo je minila hitro, mirno in brez posebnosti. Pri Linzu sva prvič, odkar sva se odpravila na najino pot, zagledala kažipot za Slovenijo – bila sva ganjena, a zato nič manj prepričana v to, da želiva potovanje speljat do konca. Lassie bo morala z vrnitvijo še malo počakat … :)
V Münchenu sva se dobila na kavi in kosilu s Kajo, mojo prijateljico in sotrpinko s faksa, ki na Bavarskem trenutno dela raziskavo za svojo doktorsko nalogo. Super se je bilo spet videt, malo nadoknadit, malo pošimfat. To je tisto, kar sva (in še vedno) na tem najinem potovanju pravzaprav edino pogrešava.

V Švici sva se takoj zapodila v prvo plezališče cca. 70 km vzhodno od Züricha. V dolini Murgtal, nedaleč stran od jezera Walensee, sta dva sektorja, polna balvanov čudne konsistence. Gre za tip skale, ki ji tukaj pravijo Verrucano in ki je nekoliko podobna apnencu, nima pa njegove enotne gladkosti – ponekod je namreč zelo gladka, spet na drugih mestih pa neverjetno groba. Vodniček pravi, da gre za mešanico grobega konglomerata in finega peščenjaka. Trenje je v primerjavi z granitom slabše, vseeno pa neprimerljivo boljše kot pri apnencu. Prvi sektor se nahaja v gozdu na začetku doline, drugi pa na odprtih pašnikih nekaj minut vožnje naprej. Za tega drugega je treba plačat cestnino, zato sva se mu midva izognila in se zadovoljila s prvim, kjer je Rok plezal cel dan, naredil nekaj odličnih poskusov na balvanu Entlinge 8c in »plačal« z nategnjeno stransko vezjo na levem kolenu. Seveda je sledil refren: »Pa glih zdej; a se mi lahko to zgodi prvi dan v Švici, ko bom lahko končno spet lezo?!« Zdaj je že dobro; koleno je že boljše in razmere so krasne (ledeni minus ponoči, nesramno hladna nula v jutranji senci in prijetnih 8ºC čez dan). Obetajo se nama lepi in, upam, uspešni plezalni dnevi!

Še Rokovi vzponi: n.n. 7a, New kids on da block 7a+, Heidiland 7b, Eyes wide Shut 7b, n.n. 7c. Osmic pa (razen omenjenega 8c) sploh ni bilo … Bo že še prišel čas za njih – kmalu, kmalu!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!