Tipična Švica – sir in zasneženi vrhovi.

Objavljeno petek, november 23rd, 2012 ob 21:35

Pozdravljeni!

Prvi švicarski plezalski teden sva v pričakovanju družbe zaključila s sprehodom po majhnih, visoko nad »najino« dolino dvignjenih vasicah. Valterja sva pustila v vasi Sobrio, Rok se je nato podal nizdol po hribu v iskanju enega izmed bolj oddaljenih balvanov, jaz pa sem pobasala foto opremo in se sprehodila naokrog. Sobrio in okoliške vasi so tako tipične za to regijo – švicarske z italijanskimi primesmi ali pa morda italijanske s švicarskimi primesmi … težko rečem. Vsekakor so lepe, idilične, visoko sredi hriba, s pogledom na sosednji hrib (kjer tiči plezališče Chironico), okoliške zasnežene vrhove in dolino. Piko na i so popoldnevu dale koze, ki nama tudi v plezališču tu in tam pridejo delat družbo, ki so izjemno priljudne in radovedne. Rok balvana ni našel, jaz pa sem svoj »fotosešn« končala z lepimi fotkami in z od koz poslinjenimi hlačami. :)

Prezebla in prijetno utrujena sva si v eni od vasi v okolici Chironica zvečer privoščila fondue, tisto famozno švicarsko jed, ki je tako enostavna in hkrati tako prestižna, da je ne premore prav vsaka restavracija in da zanjo odšteješ kar precej (preveč) frankov. Če nič drugega, je stvar zabavna – namakanje kruha v vroč, topljen sir … kaj lepšega! Princip fonduja sva poznala že prej, okus pa naju je presenetil. Nisva pričakovala, da bo alkoholni priokus tako izrazit; siru med pripravo namreč dodajajo vino in kirsch, nekakšno češnjevo ali pa morda višnjevo žganje. Za zraven priporočajo kozarček vina ali čaja, nikakor pa piva, ker ta menda v kombinaciji s sirom v trebuhu preveč obleži. Dober nasvet – še dobro, da sva prej prebrala članek v vodničku.

Za konec naj omenim še simpatično švicarsko tradicijo, ki veli, da moraš, če ti kruh z vilice pade v sir, poljubit osebo na tvoji levi. Če boste torej tudi sami kdaj šli na fondue (ali pa si ga »v švicarskem duhu« pripravili doma), pazite zraven koga se boste vsedli! :)

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!