Dan D.alí

Objavljeno sobota, marec 10th, 2012 ob 20:25

Pozdravljeni!

Po prvi španski noči, ki sva jo prespala na edinem malo manj obveznem parkirišču ob jezeru Banyoles v Parc Natural de la Zona Vulcànica de la Garrotxa blizu mesta Figueres, sva dan obarvala nadrealistično. Salvador Dalí e Domènech je svoje življenje začel in končal v Figueresu. Tam je umetnik sam spremenil bivši teater v muzej, ki nosi ime Teatre Museu Dalí in ki je bil izbran za njegovo zadnje mesto počitka. Muzej je že od zunaj milo rečeno hecen: stavba je posejana z rumenimi packami, ki od blizu izgledajo kot nešteto malih debelih Vener, na strehi so Dalíjeva vedno prisotna jajca (da ne bo pomote, govorim o kipih jajčaste oblike in ne o umetnikovih intimnih delih), spremljajo pa jih figure potapljačev. Gre za največji nadrealistični objekt na svetu, ki je nastal iz gledališča iz 19. stoletja, uničenega v španski državljanski vojni. Zakaj prav tu?

»Kje drugje, če ne v mojem mestu, bi bili postavljeni najbolj ekstravagantni primerki moje umetnosti? Mestno gledališče se mi je zdelo zelo primerno iz treh razlogov: prvič, ker sem prvenstveno gledališčni umetnik; drugič, ker gledališče stoji pred cerkvijo, kjer sem bil krščen; in tretjič, ker sem ravno v lobiju gledališča imel svojo prvo razstavo,« je svojo izbiro utemeljil Dalí.

Muzej je res edinstven. Opisati ga tako, da bi ga bralec razumel, bi bila umetnost. Če se kdaj znajdete v Kataloniji, je ta muzej »a must«. Tudi Rok, ki je bil sprva skeptičen, je bil navdušen! Sicer si pa oglejte slike – da boste dobili občutek za kaj gre.

Najin nadrealistični dan sva nadaljevala v smeri proti morju, kjer si je vasico pri kraju Cadaqués na začetku Costa Brave Dalí izbral za svoj dom. Čedne ribiške vasi, lepa in divja obala, ki se v morje zlije na rtu Cap de Creus. Pireneji se tam skoraj dobesedno vsujejo v morje. Zanimiv prehod; Katalonija je topogledno presenetila – do zdaj sva namreč to deželo poznala le preko Barcelone.

Že kar nadrealistično utrujena sva poiskala še zadnjo točno Dalíjevskega trikotnika. V vasici Púbol se je umetnikova žena in muza Gala naselila v palači baronov iz 11. stoletja. Menda je moral Salvador svoj obisk vsakokrat najaviti in Gala ga je vsakič sprejela sedeč na svojem prestolu. Ekscentriki? Definitivno.

Over and out.
It’s Nina.

2 komentarja

  1. Jernej pravi:

    Ker sam razmišljam v podobni smeri predelave kombija me zanima, če sta do sedaj že odkrila kakšne Valterjeve slabosti?

  2. Hans pravi:

    Nice to read your blog

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!