Too good to move.

Objavljeno sreda, marec 14th, 2012 ob 11:44

Pozdravljeni!

Obstajajo kraji, v katerih se lahko tako dobro počutimo, da nas nič in nihče ne more prepričat, da bi odšli stran. Tak kraj je za La Moreneto samostan Montserrat.
La Moreneta (»ta črna«) je majhna črna devica, ki naj bi jo iz lesa izklesal Sveti Luka, v Montserrat pa naj bi jo leta 50 prinesel sam Sveti Peter. (Znanstveniki sicer danes trdijo, da je bil kipec izrezljan v 12. stoletju, ampak kaj le oni vedo?! :) Razen, da se je kasneje nekaj časa skrivala pred njej neprijaznimi očmi Mavrov v bližnji jami Santa Cova, je »ta črni« postalo pri menihih benediktincih tako všečno, da je odsihmal ni bilo moč prestaviti. Romarji k njej romajo in verniki poljubljajo njeno kroglo, edini kos kipca, ki štrli izza njene steklene izložbe. Katalonci očitno cenijo njeno neizpodbitno pripadnost katalonski zemljici; leta 1881 so jo namreč proglasili za svetnico zaščitnico Katalonije.
Montserrat je nam nevernikom zanimiv predvsem zaradi svoje lege. Ne vem, morda so benediktinci sramežljivi menihi, ali pa imajo radi samoto in sladko-kislo izoliranost … Zakaj bi sicer svoj samostan postavili tako globoko v skale katerih najvišji vrh šteje kar 1236 m? Morda zato, ker že to okolje samo vzbudi v človeku občutke, ki jih pri sebi še ni spoznal (ali pa jih je nekoč poznal in iz tega razloga ali onega zakopal). To okolje je na nek način bolj sveto, kot vsa svetost v notranjosti benediktinskih zidov. Poklon materi Naravi! In poklon tistemu, ki je njeno kreacijo združil s človeško spiritualnostjo. Efekt je enkraten. Bravo.

Aja, rudnik oz. gora soli v Cardoni je bil dokaj beden. No, impresiven, če veš, da se je tam izkopavalo že takrat, ko so Rimljani teptali evropsko zemljico. In delno zanimiv, če si neprestano govoriš: »To je sol, ne navadno belo kamenje.« No, ja, vse pa tudi ne more bit tako perfektno čudovito.

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!