Kič in šuma.

Objavljeno nedelja, april 8th, 2012 ob 20:31

Pozdravljeni!

Cilj sobotnega popoldneva je bila Sintra. Ker pa je ravno velikonočni vikend, so to izkoristili tako Portugalci kot Španci za naval na to nekaj kilometrov od Lizbone oddaljeno mestece. Lokalni turisti so naju tako pregnali iz Sintre in raje sva se napotila v gozdno območje Serra de Sintra, polno skritih biserčkov: Parque Monserrate, Convento dos Capuchos, Castelo dos Mouros in Palacio/Parque da Pena. Prvega sva izbrala za prvega (ogledala si bova namreč vse štiri), pri drugem pa je, kako prikladno, plezališče in sva zato tu, sredi gozda in balvanov, kar dvakrat prespala.

Park in palača Monserrate, kakršna lahko vidimo danes, sta bila okoli leta 1856 zgrajena in urejena za angleškega veljaka Sir Francisa Cooka, lastnika največje zasebne zbirke umetnin v Veliki Britaniji, ki je svoje milijone zaslužil v tekstilstvu. Palača je pravi poklon eklekticizmu 19. stoletja, park pa mešanica najrazličnejših rastlin iz vseh koncev sveta, ki so se ugnezdila med mahaste ruševine, jezera, vodnjake in slapove. Ta park, eden najlepših romantičnih, je že konec 18. stoletja oblikoval mlad Anglež William Beckford, navdušili pa so pesnika Byrona (o njem sem pisala že pri gradu Chillon v Švici), ki jih je ovekovečil v pesnitvi Childe Harold’s Pilgrimage.

Monserrate je bila za naju prva izmed dveh lepo kičastih palač, ki jih premore Serra de Sintra. Druga je Palacio da Pena, ena najboljših kar sva jih kdaj videla. Kič, ampak dober kič. Lep, posrečen, nenavaden. Palača Pena se bohoti nad starim mestnim jedrom Sintre in se spogleduje z mavrsko trdnjavo Castelo dos Mouros (to si bova ogledala v kratkem) na sosednjem hribčku. Palača in park Pena sta najlepša primerka portugalskega romanticizma iz 19. stoletja, zgrajena pa sta bila za moža kraljice Marije II, Ferdinanda Saxe-Coburg-Gotha. Palača je pravi pravcati kikidrili arhitekturnih slogov, park pa ogromen, posejan z jezeri, kapelicami, vodnjaki …

Končna ocena teh dveh znamenitosti: palača je vsekakor lepša Pena, bolj je divja, hecna, zanimiva, park pa nama je bil obema lepši Monserrate. Oboje pa je »a must« za vsakogar, ki se znajde v tem predelu Portugalske.
Naj vam dam še en majhen nasvet … Vstopnine za vse te štiri Sintrine biserčke so kar visoke; če ne veš, kaj te čaka, bi se marsikdo premislil in rekel, da ni vredno. 1. JE vredno! 2. Če se odločiš za nakup vseh štirih vstopnic hkrati, dobiš skoraj 40% popust!

Serra de Sintra obljublja marsikaj lepega. Dve čudesi nama je že razkrila … Kaj šele bo?!

Over and out.
It’s Nina.

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!