Sintra po klajmbersko.

Objavljeno sobota, april 14th, 2012 ob 21:00

Pozdravljeni!

Kje naj začnem? … Saj res, ni mi treba. To temo je načela že Nina. Kot je že omenila, je skale tukaj kar veliko. Za nas Slovence z nekaj apnenčastimi balvani je to tako ali tako meka! Skala je, kot ne veliko kje, res zelo ostra. Vsebuje majhne kristale (v primerjavi s Švicarskimi kristalči so to KAMNI), za katere ne potrebujemo hladnih vremenskih razmer za kakšen dober vzpon. V prvih dneh plezanja tukaj sem imel kar probleme z navajanjem kože na to skalo, a je s parimi dnevi “furanja saferja” postalo kar nemoteče (končno sem dobil usnjene blazinice :).

Kot je tukaj veliko dobrih balvanov, sektorjev, linij, prav tako velja tudi obratno. Seveda ne more bit vse perfektno, sploh ne! A kaj ko imajo tukaj toliko balvanov na sosednjem hribčku, grejo pa čistit 1,5m visoko položno platko, ki jo ocenijo z III+, je izolirana od vseh ostalih balvanov in sameva tam v gozdu polnemu trnja. Pravim, veliko je še neočiščenega, veliko potenciala, a malo plezalcev. V vsem tem času kar sva hodila okoli po gozdu, v iskanju balvanov, sva srečala enega plezalca! Najboljše, najznamenitejše in predvsem kolikor vema, edino Portugalsko balvansko plezališče, pa skoraj nobenega plezalca … zanimivo! Pri nas bi definitivno bilo to drugače.

No, da ne preveč kritiziram (to sploh ni bil moj namen), pa raje še omenim kateri balvani oz. linije so tukaj najlepše/boljše. Skoraj vsi naj-naj balvani so bili v enem (najlepšem) sektorju. Ta sektor se imenuje “Peninha”. Je zeleno zelen gozd z ogromnimi drevesi in balvani, poraščenimi z zelenim mahom ter tu in tam kakšna bela “flika”. Med boljšimi problemi so definitivno “Kaslope (7c+/8a)”, “Kalashnikov (7c)”, “Karma de Serra (7b+)”. Vsi ti balvani so v prej omenjenem sektorju. Moj osebno najboljši pa je “Solaris (7c+)”, ki je skrit v sektorju Malveira. Ta sektor je popolnoma drugačen od prej omenjene Peninhe. Gozd ni zelen, temveč skoraj že rjav od prenekaterega posušenega evkaliptusa. Balvani so raztreščeni in ponekod so razdalje med njimi kar velike, a saj to ni bil nikoli problem. Da na hitro omenim še dva sektorja, ki sta na plaži oz. tik ob morju: apnenčasti balvanih dokaj čudnih oblik, sprani in gladki od vsakodnevnega butanja morskih valov … ni mi bilo všeč! Vsekakor za tiste, ki bi radi uživali v lepotah balvanov, ki jih ponuja Sintra, odsvetujem obisk obale, saj res ni prav nič posebnega. Pa da se vrnem k naštevanju balvanov … Prav tako je omembe vreden balvan »Dinossaurus (7c+)«, katerega mi je uspelo preplezat v drugem poizkusu. Ko sem že pri tem, moja zbirka balvanov, ki sem jih uspel preplezat tukaj:

Kaslope direkt 8a (FA), Supa Hiro 7c+/8a, Solaris 7c+, Dinossaurus 7c+, Kalashnikov 7c (flash), Nosferatu 7c, Massa Expansiva 7c, Excalibur 7c (FA), Gripless Sentado 7c, Karma de Serra 7b+, Punta Dji 7b+, … FA -> first ascent, po naše prvi vzpon.

Če potegnem črto pod vsem tem, Sintra je ZAKON!

Over and out.
It’s Rok.

3 komentarji

 1. Robi pravi:

  No ja, super… Mavo davč je :)

 2. Meša pravi:

  Eh, pa kr ni tk dauč – uro pa pol iz zagreba po lufto pa si v lizboni, pol pa za 1,55 ojra še pol ure s zugom do prečudovite Sintre! Sintra je res fajn… nč nista pisala, da bi vama dala kontakt od unga plezalca, ki je delal vodiček za bulderje! no ja, pa sej Rok ti itak sploh ne rabiš kakega vodiča ali vodička!

  Lepo se mejta še naprej, tu je isto ko pa je blo, tk da ne zamujata prav nč in niti malo!

  P.S. pa kakega otroka nar’dita – rodnost pada prnas, tk da bi se lah mal potrudla v to smer, zej ko mata cajt, pa valterja, da vaju greje in prevaža! sicer ne predlagam več kot pa enga otroka, ker se je vrtec podražo – tk da se mal zadržita pa ostajta pr enmu, al! :)

  vaju pozdravljam,
  m.

 3. Rasta pravi:

  Sory but the kaslop direkt as been done for a while and it’s 7c+

Komentiraj

Please type the characters of this captcha image in the input box

Za komentiranje vnesite zgornje znake!